Skip to main content

Egyre több mutatóban fogja be az Apple a Microsoftot, a két cég fej-fej mellett halad a piaci kapitalizáció és a bevétel szempontjából, csak nyereségben van még mindig óriási előnye Bill Gates cégének.

Az Apple hagyományosan kis cégként él az emberek fejében, míg a Microsoftra úgy gondolnak, mint egy mamutra. Sok szempontból ez igaz is: a redmondiaknak például 93 ezer alkalmazottjuk van több mint száz országban, míg az Apple körülbelül harmadekkora stábbal dolgozik, valamivel kisebb nemzetközi jelenlét mellett. Pénzügyi szempontból azonban feltétlenül ott van a Microsoft sarkában, sőt, le is előzte már a nagy riválist néhány mutatóban.

Például piaci értékét tekintve. Tíz évvel ezelőtt még egészen más volt a helyzet, akkor a Microsoft kapitalizációja körülbelül 15-szöröse volt az Apple-ének, míg ma már a cupertinói vállalat, ha csak kevéssel is, de többet ér riválisánál: jelenleg a Microsoft összes részvényének az értéke 221 milliárd dollár, míg az Apple 223 milliárd dolláron áll, amivel a harmadik legértékesebb vállalat a világon.

Más szempontok

A részvények értékét azonban nem feltétlenül a vállalat vagy a bevétel nagysága határozza meg, hiszen annak sok köze van a nyereséghez és a vállalatba vetett hithez is, márpedig az Apple mindig kiemelkedően nagy profittal dolgozott és ahhoz is értett, hogy elhitesse a befektetőivel, hogy képes új ötletekkel a további növekedésre.

Most azonban úgy néz ki, hogy a negyedéves bevételben is megközelíti a cupertinói cég a Microsoftot. Bár hivatalos adatok a csütörtöki sajtótájékoztatóig nincsenek, az Apple szempontjából az egyik legpontosabb elemzőnek bizonyult Turley Muller 3,1 milliárd dolláros nettó bevételt és 15,15 milliárd dolláros forgalmat jósolt a vállalatnak [1]. Márpedig ez alig marad el a szintén magas nyereséghányaddal dolgozó Microsoft 4,1 milliárdos nyereségétől, főleg pedig annak 15,26 milliárd dolláros forgalmától.

1580925_949f59b8f769abd1715760574f722fa6_wm

A két jóslat közt olyan csekély az eltérés, hogy reális esély van a negyedéves sorrendcserére: lehetséges, hogy több évtizednyi kihagyás után újra az Apple-nek lesz a nagyobb bevétele. A megközelítés egyébként nem rajtaütésszerű volt, ahogy az a grafikonon is látszik, az elmúlt négy évben folyamatosan mászott a kaliforniai cég a Microsoft nyakára.

Egyirányú út

A hatalomátvétel egyébként a szakértők szerint elkerülhetetlen: ha ebben a negyedévben nem is előzi meg az Apple a Microsoftot, a következőben, amikor már több piacról hoz bevételt az iPad, és nagyobb szerepet kap az óriási bevételt termelő iPhone 4 is, 17-19 milliárd dollár körül alakul majd a cég forgalma, míg a Microsofté körülbelül 15 milliárd dollár marad. Hasonló a helyzet a 2011-es pénzügyi évvel, amit az elemzői jóslatok szerint az Apple 82 milliárd, a Microsoft 68 milliárd dollárral zár majd, és az idei évre is szerény előnyt mutatnak a grafikonok.

Marad azonban egy olyan mutató, amiben a Microsoft még jóideig megőrzi elsőségét, és ez a nyereség. A redmondi cég ugyanis elképesztően magas profittal dolgozik, az Apple viszont nem emelheti tovább árait, így az egyetlen esélye az lesz, ha bevételeiben nő annyit a cég, hogy azzal ellensúlyozni tudja az egy eladott termékre jutó kisebb hasznot.

Az elemzők szerint azonban aligha van esély arra, hogy ez a trónfosztás jövőre megtörténjen, amikor is az Apple arányaiban még mindig harmadával kevesebb hasznot lesz képes kihajtani egyetlen dollárból, így a nagyobb bevétel mellett is tíz százalékkal kisebb lesz a profitja.