Skip to main content

Az Apple 2 nappal ezelőtt tartotta a WWDC (Worldwide Developers Conference) 2013-as konferenciát, ahol többek között bemutatták a teljesen újratervezett Mac Pro-t is. Kollégákkal ahogy néztük a prezentációt, tátva maradt a szánk az új Pro láttán de szerintünk ezzel nem csak mi vagyunk / voltunk így.

Az Apple évek óta csak értékelhetetlen fejlesztésekkel tartja életben a Mac Pro-t, ami így teljesen lemaradt a professzionális PC-k mögött. Idén ráadásul az Európai Unió szigorodó minőségi követelményei miatt az aktuális modell forgalmazását be is tiltották, így képtelenség volt tovább húzni az új verzió megjelenését. Az Apple váratlanul nagyot alkotott a friss masinával.

macpro_2013A dizájn elképesztően futurisztikus lett, így az egész ház henger alakú, továbbá a kiterjedése konkrétan a nyolcadára csökken az előző verzióhoz viszonyítva. Ezzel iszonyatosan nagy teljesítmény lett igen kis helyre zsúfolva. Az új Mac Pro ugyanis egy Ivy Bridge-EP kódnevű – be nem jelentett – Xeon processzort tartalmazhat, a magok száma maximum 12 lehet.

macpro

A hűtőrendszer teljesen egyedi felépítésű, hogy a keletkező hőt képes legyen hatékonyan elvezetni, ugyanakkor látható, hogy a méreteket tekintve relatíve kicsi gépről van szó, így az opcionális kiegészítőkhöz külön házak vásárolhatók. Erre elsősorban az adattárolók szempontjából van igény, hiszen az SSD nem fog több TB-os adatokat eltárolni, de ez a külső házak mellett nem lehet majd probléma. Esetleg az összeköttetés jelenthetne gondot, de az Apple hat darab Thunderbolt 2 interfészt rakott a gépre, ami kellő sebességet kínál az adattárolóknak.

macpro_coolingA kijelzők kezelése szempontjából három darab 4K-s megjelenítő is beköthető AMD Eyefinity konfigurációba, így az igazán extrém igényeknek is eleget tesz a vállalat. A portok között még négy darab USB 3.0 is helyet kap, amit egy HDMI 1.4 és egy Gigabit Ethernet egészít ki, ráadásul a hátsó I/O panel kap egy mozgásérzékelő szenzort, így ha a felhasználó szeretne valamit csatlakoztatni, akkor pár LED-et felkapcsol, hogy láthatók legyenek a szabad portok. A vezeték nélküli kommunikációt a 4.0-s Bluetooth és az IEEE 802.11ac-s Wi-Fi biztosítja.

2013-apple-mac-pro-Az új Apple Mac Pro idén kerül forgalomba, de a start pontos időpontja és a termék ára kérdéses. Ami biztos, hogy nagyon drága lesz, ahogy a korábbi modellek, de úgy néz ki, hogy megérte rá várni.